Přeskočit na hlavní obsah
Přeskočit hlavičku

- Stanovení vlhkosti (sušárna/infralampa)
- Prodyšnost
- Spěchovatelnost
- Pevnost ve štěpu
- Volná tekutost podle SVÚM
- Pevnost v zóně kondenzace
- Stanovení zhroutivosti směsi za tepla (pod různým zatížením)
- Vaznost
- MM test
- Chování po sušení / otěr
- Sítový rozbor (včetně vyplavitelných podílů)
- Stanovení vyplavitelných podílů
- Sítový rozbor ostřiva
- Ztráta žíháním
- Sklon k vývinu plynů (při 800°C)
- Stupeň oolitizace (obj. nebo syp. hm.)
- Tvar zrna (digitální/optický mikroskop)
- Diferenciální termická analýza
- Stanovení optimální natrifikace bentonitu (bobtnavost)
- Stanovení uhličitanů (spektrograficky)
- Termostabilita žíhání na 500 a 550°C
- Stanovení pH jílu (výluh)
- Jílové směsi – celkové hodnocení (vlhkost, prodyšnost, vaznost, štěp, pevnost v zóně kondenzace, sítový rozbor, střední zrno, ztráta žíháním, volná tekutost, poměr štěp/vaznost)
- Kontrola skonu k zálupům (Vlhkost, spěchovatelnost, pevnost v zóně kondenzace, optimalizace přísad Na+)

Kontakt:

Ing. Martina Bašistová

Katedra metalurgických technologií